Zo voorkom je dat je bedrijf slachtoffer wordt van phishing
Event

Zo voorkom je dat je bedrijf slachtoffer wordt van phishing

Live Webinar: 14-05-2020 - 16.00 uur

Zo voorkom je dat je bedrijf slachtoffer wordt van phishing

Wij kunnen onze ogen al lang niet meer sluiten voor de gevaren van cybercrime. Hackers gaan steeds sluwer te werk om bedrijfssystemen binnen te dringen. De vraag is: hoe houd je deze ongewenste gasten buiten de deur? Een eerste belangrijke stap is ervoor zorgen dat medewerkers zich bewust worden van de gevaren en phishing-mails leren herkennen. Want, weten je medewerkers überhaupt wat gevaarlijke linkjes of e-mailtjes zijn? In de meeste gevallen niet…

Zo voorkom je dat je bedrijf slachtoffer wordt van phishing

Sluwe jongens die hackers

Onkruid vergaat niet. Zo is het ook een beetje met hackers: juist op het moment dat je denkt van hen bevrijd te zijn, verschijnen ze weer aan de oppervlakte. Deze cybercriminelen verzinnen telkens iets nieuws om bedrijven geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als een ander bedrijf. Of door de e-mail die jij stuurt naar een klant te onderscheppen en jouw rekeningnummer in hun eigen rekeningnummer te veranderen. Om vervolgens de factuur alsnog naar jouw klant te sturen, die nietsvermoedend het bedrag overmaakt aan de hacker. De klant denkt netjes betaald te hebben en jij kunt voor altijd fluiten naar je geld. “Ook zijn hackers zeer bedreven in het vinden van manieren om jouw medewerkers te triggeren om op een foute link te klikken”, zegt Roy de Bruijn, ICT-adviseur en teamleider advies bij Tredion. “Zij kennen hun doelgroep door en door, weten wat er top of mind is en spelen daar handig op in om mensen te verleiden in hun val te trappen. Veel medewerkers trappen met open ogen in deze trucs, maar dat valt hen absoluut niet te verwijten. Want in een overvolle mailbox heb je een fout mailtje zó geopend. Een eenvoudige, maar doeltreffende tip is om ze te leren hoe je verdachte zaken kunt herkennen. Bijvoorbeeld door met je muis over een linkje te gaan zónder te klikken. Als de website eronder een vreemde link is, horen de alarmbellen af te gaan. Klik niet!”

Wil je je medewerkers bewust maken van cyberbedreigingen? Bekijk dan ook eens onze security awareness oplossing.

AI-software herkent foute mails

Hoe kun je als bedrijf hackers dan toch te slim af zijn? Met hulp van software die gebruikmaakt van Artificial Intelligence (AI) kun je risico’s al gedeeltelijk beperken. “Deze software herkent bijvoorbeeld meteen wanneer de combinatie van een naam en e-mailadres niet de combinatie is die normaliter wordt gebruikt”, verduidelijkt Roy. “Ook signaleert deze techniek feilloos wanneer kleurcodes afwijken van de gangbare kleurcodes. Vaak zie je bij phishing trouwens dat het gaat om mails die in bulken worden gestuurd uit naam van bekende bedrijven, zoals PostNL en Bol.com. AI-software herkent deze foute mails en haalt ze onmiddellijk uit jouw mailbox. Wij hebben deze oplossing ook in ons dienstenpakket. Je leest hier alles over deze Next Level dienst.”

Bewustwording creëren

Je kunt natuurlijk nooit helemáál voorkomen dat er toch foute mails in een inbox terechtkomen. “Maar je kunt je medewerkers er wel op trainen om extra alert te zijn op verdachte mails”, benadrukt Roy. “Door bijvoorbeeld een fictieve phishing mail naar hen te versturen, kun je kijken hoeveel medewerkers deze link toch openen. Door hen hierop te wijzen en duidelijk te maken wat dit voor gevolgen had kunnen hebben, maak je je medewerkers bewust van de risico’s. Instrueer je medewerkers dus welke mailtjes zij wel of niet mogen openen. Op die manier voorkom je dat zij een volgende keer nogmaals dezelfde fout maken. En bij twijfel geldt: raadpleeg altijd een IT-expert.”

De kracht van herhaling

In de waan van de dag is onze aandacht niet continu gericht op een optimale beveiliging van onze ICT-omgeving en zien wij allemaal weleens iets over het hoofd. “Juist daarom is het van cruciaal belang om bewustwording van cybercrime regelmatig op de agenda te zetten”, adviseert Roy. “De kracht van herhaling is hierbij doorslaggevend. Bij het beschermen van je ICT-omgeving speelt de menselijke factor nog steeds de grootste rol. Mensen maken het verschil, dus houd je medewerkers scherp.”

Geef hackers geen kans

Bescherming van je bedrijfsdata heeft de hoogste prioriteit. Geef hackers daarom geen kans. Advies nodig? Neem dan gerust contact op

Live Webinar 14-05-2020 – 16.00 uur: Zo voorkom je dat je bedrijf slachtoffer wordt van phishing

Wil je meer weten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing? Volg dan onze webinar welke we samen met onze partner Barracuda organiseren!

Dit webinar is reeds gehouden. Heb je het webinar gemist, maar wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op door een e-mail te sturen naar marketing@tredion.nl.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Roy de Bruijn,
hij vertelt je er graag meer over

Commercieel directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Roy de Bruijn

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: